مردی که پلوتو را کشت یک سیاره نهم تازه پیدا نموده است!

به گزارش وبلاگ مقاله های تخصصی، یکی از بحث برانگیزترین اتفاقاتی که در دنیای نجوم روی داد، زمانی بود که در سال 2006 پلوتو از لیست سیاره های منظومه شمسی کنار گذاشته شد. اما پس از آن کوشش های زیادی برای جست وجوی جرم دیگری که با اسم سیاره نهم شناخته می گردد صورت گرفت. از جمله یکی از دانشمندانی که در حذف پلوتو از لیست سیارات نقشی اساسی داشت، به تازگی از شناسایی ویژگی های مداری سیاره نهم (Planet Nine) منظومه شمسی خبر داده است.

مردی که پلوتو را کشت یک سیاره نهم تازه پیدا نموده است!

ستاره شناس مایک براون (Mike Brown) از مؤسسه فناوری کالیفرنیا اعلام نموده که شواهد بیشتری از وجود یک سیاره بالقوه در کمربند کویپر به فاصله 4.3 میلیارد کیلومتری زمین پیدا نموده است. به گفته او این جرم احتمالا شش برابر زمین و پنجمین سیاره عظیم منظومه شمسی ما است.

براون 15 سال پیش از افرادی بود که پس از کشف جرمی به نام اریس (Eris) در کمربند کویپر از اتحادیه بین المللی نجوم درخواست کرد تا مفهوم سیاره را دوباره تعریف نمایند. او در این زمینه گفت: پس از اینکه اریس را کشف کردیم و دریافتیم که عظیم تر از پلوتو است، باید کاری می کردیم. در حقیقت او نگران این بود که وجود احتمالی اجرام عظیم تر از پلوتو در آن محدوده، در نهایت منجر به تعداد زیاد سیاره ها گردد و بنابراین تصمیم گرفت با تغییر تعریف سیاره، این فرایند را تغییر دهد.

این تعریف مجدد، منجر به دسته بندی پلوتو تحت اسم یک سیاره کوتوله شد. اگرچه بعضی دانشمندان هم از این تغییر شاد نبودند. آلن استرن (Alan Stern) پژوهشگر ناسا درباره دیدگاه براون گفته بود: او در خصوص پلوتو اشتباه می نماید. آیا ما برای اینکه دانش آموزان مجبور نباشند همه 50 استان آمریکا را حفظ نمایند، آن ها را به 8 عدد محدود می کنیم؟

اما درنهایت این دیدگاه براون بود که پیروز شد و بنابراین هم اکنون عظیم ترین سیاره های کوتوله در منظومه شمسی شامل سرس (Ceres)، پلوتو (Pluto)، اریس (Haumea)، ماکی ماکی (Makemake) و هائومیا (Haumea) می گردد.

با این وجود استرن و همکارش کنستانتین باتیگین (Konstantin Batygin) ستاره شناس مؤسسه فناوری کالیفرنیا که با دکتر براون هم همکاری دارد، اطمینان دارند که آخرین کشف آن ها احتمالا به اسم یک سیاره بدون مناقشه پذیرفته می گردد؛ البته اگر معلوم گردد که وجود دارد.

باتیگین در این زمینه اعلام کرد: در ابتدا نسبت به وجود آن تردید داشتیم اما زمانی که به آنالیز مدار احتمالی آن و اثرش بر بخش بیرونی منظومه شمسی پرداختیم متقاعد شدیم که این سیاره در آنجا وجود دارد. شواهد گرانشی آن وجود دارد اما تا زمانی که تصویری در دست نداشته باشیم، جست وجو به انتها نمی رسد.

اکنون مدل سازی های رایانه ای نو ویژگی های تازه ای از سیاره 9 را آشکار نموده است. او در این زمینه اضافه کرد: سیاره نهم به احتمال بسیار زیاد شبیه به یک سیاره فراخورشیدی از رده ابرزمین است و نزدیک ترین چیزی است که خواص یک سیاره معمولی در کهکشان ما را دارد.

آیا سیاره نهم یک سیاهچاله است؟

پژوهشگران سراسر دنیا مطالعات زیادی روی سیاره نهم انجام داده اند و نظریه های گوناگونی در این زمینه وجود دارد؛ از جمله نظریه ای که سال گذشته در نشریه Physical Review Letters منتشر شد و بیان می نماید سیاره نهم می تواند یک سیاهچاله باشد.

مطالعه دیگری که در سال 2018 منتشر شد، شواهد بیشتری را برای سیاره نهم ارائه می دهد. طبق این مقاله یک جرم فرانپتون به نام 2015 BP519 مسیری غیرمعمول دارد و دلیل آن قرار گرفتن تحت اثر گرانش قوی سیاره نهم است.

یافته نو

اما دکتر براون در هفته های گذشته از یافتن نقشه گنج برای سیاره نهم اطلاع داد. او گفت: پنج سال و نیم پس از پیشنهاد ما درباره وجود سیاره نهم خاتمه آنچه را مهم ترین وظیفه جست وجو بود انجام دادیم. اکنون می دانیم که باید به کجا نگاه کنیم.

در این مطالعه اخیر علاوه بر جرم سیاره نهم که (2.2+/1.3-) 6.2 برابر جرم زمین تخمین زده شده است، جزئیات قطر عظیم مدار گردش سیاره به دور خورشید و شیب آن هم شرح داده شده است.

به گفته براون این داده ها فقط اطلاعاتی درباره مدار سیاره نهم ارائه می نمایند و به اینکه سیاره دقیقا کجای مدار واقع شده است، اشاره ای ندارند. او اضافه کرد: به احتمال زیاد سیاره در دورترین نقطه مداری خود نسبت به خورشید واقع شده است زیرا در اوج مداری آهسته تر حرکت می نماید. این جایی است که باید در پی آن باشیم.

او درباره چگونگی شکل گیری سیاره نهم گفت برترین حدس ما این است که در نزدیکی اورانوس و نپتون شکل گرفته و سپس به زحل یا مشتری نزدیک شده و اثر گرانشی باعث شده تا به بخش های بیرونی منظومه شمسی پرتاب گردد.

حالا این پژوهشگران به مطالعه و جست وجوی بیشتر برای رصد سیاره نهم امید دارند. از جمله با استفاده از رصدخانه ورا روبین (Vera C. Rubin) که هم اکنون در شیلی در حال ساخت است. براون گفت: این رصدخانه هر شب آسمان را اسکن می نماید و در نهایت چیزهای زیادی کشف خواهد نمود که امیدواریم سیاره نهم هم ازجمله آن ها باشد.

عکس کاور: طرحی گرافیکی و فرضی از سیاره نهم

Credit: Dottedhippo/iStock

منابع: Futurism, The Indian Express

منبع: دیجیکالا مگ

به "مردی که پلوتو را کشت یک سیاره نهم تازه پیدا نموده است!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مردی که پلوتو را کشت یک سیاره نهم تازه پیدا نموده است!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید